Levend verlies gaat over rouw en verdriet wat je blijvend ervaart wanneer jijzelf of een naaste wordt getroffen door een chronische of terminale ziekte of lichamelijke beperking.

Hoe ga je om met verdriet? Hoe blijf je overeind bij een naderend afscheid of na verlies? Hoe blijf je in verbinding?

Rouwen is zoeken naar een manier om te leren leven met een nieuwe situatie die je niet wilt. Bij levend verlies is er verlies van gezondheid, een toekomstbeeld, zelfstandigheid, je dierbare zoals je die kende, een stukje van je leven, een identiteit. Het is een nieuwe werkelijkheid vanaf het moment van diagnose. De wereld om je heen gaat door, maar voor jou komt alles stil te staan. Het brengt ongelooflijk veel stress met zich mee. Je maakt je zorgen, je kunt je afvragen waarom je dit overkomt, je voelt je machteloos en gefrustreerd, je ervaart chaos en een wirwar aan emoties, je wilt sterk zijn terwijl je je houvast kwijt bent, je identiteit brokkelt beetje bij beetje af.

Praten over ziekte en doodgaan is niet makkelijk. Veel mensen vinden het vaak een moeilijk onderwerp. Ziekte is slopend voor degene die het treft, maar ook voor de omgeving. Je wilt niet ziek zijn, je wilt niet afhankelijk worden, je wilt iemand niet alsmaar zieker zien worden, je wilt geen afscheid nemen. Maar het is wel de harde werkelijkheid. Want hoe ga je ermee om als je ziek wordt of als iemand die je dierbaar is ziek is. Wat vertel je hoe en wanneer aan kinderen? Hoe doe je dat, afscheid nemen van iemand waar je intens veel van houdt, zeker als het zo hartverscheurend oneerlijk en tegennatuurlijk is als die persoon nog veel te klein of jong is.

Het kan prettig zijn om te praten met iemand die niet tot de familie- of vriendenkring behoort. Er kan dan vrijuit worden gesproken over de pijn, zorgen, angsten, onzekerheden, levensvragen. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met uitspraken die mogelijk kwetsend of confronterend zijn voor je dierbaren. Ook kan het lucht en ruimte geven in gesprek te gaan en ondersteund te worden over hoe je je samen met je gezin of je partner verbonden kunt blijven voelen ondanks een (chronische) ziekte, beperking of een naderend afscheid. Maar ook kan ik je helpen bij hoe je vorm kunt geven aan een uitvaart.

Ik help je graag verder. Neem gerust contact op.