Mijn naam is Olga van Gils. Samen met mijn man en twee kinderen woon ik in Breda. Verlies- en rouwbegeleiding heeft in mijn werk altijd centraal gestaan. Meer dan vijftien jaar ben ik werkzaam geweest als maatschappelijk werker en casemanager dementie in de ouderenzorg. Daarna heb ik als uitvaartbegeleidster gewerkt bij uitvaartonderneming Wilma van Opstal.
Inmiddels ben ik geregistreerd als coach en rouw- en verliesbegeleider. Ik ben mijn praktijk Emoveere gestart omdat ik mensen persoonlijk op weg wil helpen. Want hoe blijf je overeind na een verlies, juist in deze tijd en in onze drukke samenleving. Ik luister, geef aandacht en ruimte aan iemands verhaal. En wat mij betreft is dit onlosmakelijk verbonden met gehoord en erkend worden.
Ook ik ken afscheid en heb mijn eigen ervaringen van verlies en rouw, van vallen en voorzichtig weer opstaan. Ik weet hoe het is als je leven van het één op het andere moment onomkeerbaar op z’n kop staat en wat de impact hiervan kan zijn op jou als persoon, maar ook op je hele omgeving. Het is een eenzaam proces en had iemand mij, om te beginnen, maar eens gezegd dat al die heftige emoties erbij horen, dat het heel normaal is en dat al die gevoelens er dus gewoon mogen zijn. Hoe gemakkelijk tegen je wordt gezegd dat je los moet laten. Hoe leeg de woorden ‘het komt wel goed’ en ‘het heeft tijd nodig’ kunnen zijn. Je voelt je ongelooflijk kwetsbaar en klein, maar ook ontstaat er uiteindelijk een ander perspectief, het maakt je bewuster en laat je inzien wat er in je leven echt toe doet.
De impact van verlies en rouw zou hoger op de maatschappelijke agenda mogen komen. En laten we daarbij met z’n allen simpelweg een beetje liever zijn voor onszelf en voor elkaar en niet afhaken als het te moeilijk wordt.
